Győri Szolgáltatási SZC Krúdy Gyula Gimnáziuma, Két Tanítási Nyelvű Középiskolája, Turisztikai és Vendéglátóipari Szakképző Iskolája
Szakmák Éjszakája 2019. április 12.

#krúdysvoltam#krúdysvagyok#krúdysleszek

Május 15-én a Német –Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara középiskolás lányok számára TechCsajok pályaorientációs programsorozatot rendezett.

tech1

A TechCsajok nevezetű rendezvény célja: a technikai szakirányok iránti érdeklődés növelése a középiskolás diáklányok körében. A kezdeményezés 2017 májusában indult, idén már iskolánkból is részt vett egy csoport a budapesti helyszínen Stark Melinda tanárnő vezetésével.

2018-ban országosan több, mint ezer diáklány vett részt a sorozaton, 40 vállalat, ill. szervezet mutatkozott be Budapesten, Pécsett, Debrecenben és Miskolcon. A pályaválasztás előtt álló érdeklődő diákok csoportja a nap folyamán TechCsajokká válhatott.

A TechCsajokat Lévai Anikó, Magyarország miniszterelnökének felesége, majd Novák Katalin EMMI család- és ifjúságügyért felelős államtitkára köszöntötte. A nap házigazdája Szujó Zoltán műsorvezető volt, aki érdekessé tette számunkra a rendezvény menetét. A program elején hiteles motivátorok léptek fel:

Dr. Marie- Theres Thiell (DUIHK alelnöke, innogy ELMŰ-ÉMÁSZ elnök vezérigazgatója)

Dr. Fábián Ágnes, Dombi Margit (Henkel cég képviseletében)

Rácz Lilla, Balyi Györgyi (ELMŰ-ÉMÁSZ képviseletében)

Hajduk Zsófia (BASF cég képviseletében)

Az élménybeszámolót a diákjaim írásaiból válogattam:

„A beszélgetés után indult a TechKaland, ami abból állt, hogy a kiállító cégek standjaihoz oda lehetett menni. A régió vállalatai, szervezetei és felsőoktatási intézményei kézzelfogható eszközökkel mutatták be a technikai foglalkozások izgalmas oldalait. Nagy élmény volt számomra ez az egész nap, hiszen mindig is vonzottak a különleges programok.

Ilyen volt például egy robot vezérlése és tárgyak felemelése, amivel bizonyították, hogy lányok is tudnak robotokat irányítani.

Pár villanykörte beszerelése és bekötése is komoly kihívásnak bizonyult, de sikeresen megbírkóztunk a feladattal.

Egy másik standnál már ismerősebb volt a téma, a smink készítés. Alapvetően lányokat vonzó iparág, viszont a vegyész szakirány még mindig inkább fiú többséggel bír.

Fizika kísérleteket is megtekinthettek a résztvevők és a Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Kar diákjai is próbálták felkelteni az érdeklődést az egyetemük iránt.

Ezenkívül lehetett még biciklizni palacsintáért vagy Just Dance-elni.

A rendezvény tombolahúzással zárult, ahol több értékes nyeremény is gazdára talált a szponzorok jóvoltából. Csoportunkból két fő is szerencsés nyertesnek érezhette magát, értékes ajándékcsomagokat tulajdonosai lehettek.

Összességében a rendezvény érdekes volt, sikeresen felkeltették az érdeklődésünket a természettudományok iránt. Bemutatták a lehetőségeket kézzel fogható, szórakoztató formában. Az idő nem volt túl kegyes hozzánk, az út során elkapott bennünket egy májusi zápor, ám a nap tele volt élményekkel, és örülök, hogy tanáromnak, Stark Melinda Tanárnőnek köszönhetően részese lehettem a TechCsajok csapatának.”

TechCsajok csapata:

11. a.
Lakatos Alexandra
Zsuppán Mercédesz
Jakl Szilvia
Hartl Zsófia
Szabó Dorina

11. j.
Pápai Virgínia
Klauz Dóra
Erdélyi Fanni
Burián Réka
Káldi Csenge
Molnár Alexa
Komjáthi Mercédesz Gina
Zágoni Kata
Róka Martina
Házi Kata

11. k.
Torma Kata

11. c.
Baros Nikolett
Stuka Dzsenifer

Az élmények képekben:

tech2tech3tech4tech5vissza

 

Tájékoztatjuk, hogy weboldalunkon cookie-kat alkalmazunk. A honlap további böngészésével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. A weblapról való távozás után adaiból semmit sem tárolunk el.
Ok