Győri Szolgáltatási SZC Krúdy Gyula Gimnáziuma, Két Tanítási Nyelvű Középiskolája, Turisztikai és Vendéglátóipari Szakképző Iskolája
Szakmák Éjszakája 2019. április 12.

#krúdysvoltam#krúdysvagyok#krúdysleszek

2. TURNUS: 2011. JÚN. 19-2011. AUG. 13.

A Krúdy Gyula Szakközépiskola 13. C-s tanulói közül 8 tanuló lett az a szerencsés, aki részt vehetett a Leonardo Projekt 8 hetes programjában bele értve engem is. A projekt június 19-től augusztus 13-ig tartott Türingia tartomány szívében, Erfurt városában. 4 csillagos hotelekben dolgoztunk párosával.

Hétköznap a 8 órás munkaidő letöltése után felfedeztük a várost. Erfurt egyik legvonzóbb látnivalója a Dóm és a Szent Severi templom volt, amire az erfurtiak nagyon büszkék és egyben remek turistacsalogató is. Ez volt az egyik kedvenc helyünk, nemcsak a Dóm miatt hanem, a türingiai specialitás a ?bratwurst" miatt is, amit a dóm téren árultak baráti áron csupán 1?-ért (mustárral, kechuppal és zsemlével). Ha már a mustárnál tartunk, a városnak saját mustár múzeuma is van, ami kóstolóval várja a látogatókat! Volt 1-2 érdekes ízvilágú mustár mit ne mondjak...A dómtól nem messze található a Petersberg citadella, ahova egy néhány lépcső vezet fel, de megéri, mert csodálatos látvány tárul elénk, egész Erfurtot be lehet látni! A Krämerbrücke is egyedi látványosságban számít a városban, ez az egyetlen beépített és lakott híd az Alpoktól északra. Felmentünk a mellette álló toronyba is, ahonnan gyönyörű kilátás tárult elénk. Körbevezettek minket a Városházán is, elmondták a város történetét, sőt még egy ?Erfurt és testvér városai" órát is kaptunk! Elmentünk az Állatkertbe, ahol ott jártunkkor is éppen felújítás folyt. Erfurt nemcsak az állat, de a növényvilágáról is híres. Ega parknak nevezik a több hektáron fekvő növénykánaánt, amin belül Kertészeti Múzeumot, kilátót, rózsa-és japán kertet, játszóteret, vízi parkot sőt még hattyúkat és papagájokat is találunk. Remek program volt! Ott jártunkkor éppen Néptánc fesztivál volt, ahol különböző nemzetek mutatták be a tánckultúrájukat. sajnos magyar néptáncossal nem találkoztunk. Nem tudják miről maradtak le a németek...

Focirajongók lévén muszáj volt elmennünk egy FC Rot-Weiss Erfurt és SV Werder Bremen meccsre, ahol sajnos kikaptak az erfurtiak, de remek hangulatban telt a mérkőzés. A jégsport centrumba is ellátogattunk.

Erfurttól nem messze Weimar városa fekszik, ami híres Friedrich Schiller és Johann Wolfgang von Goethe barátságáról. Weimar belvárosától pár kilométerre található a buchenwaldi koncentrációs tábor, ahova szintén ellátogattunk. Itt raboskodott Kertész Imre is. Természetesen az erfurti testvériskolába is ellátogattunk, ahol mindenki nagyon kedves volt, Bratwurst-tal vártak minket és körbevezettek minket az egész iskolában, így betekintést nyerhettünk az ottani szakképzésbe is. Természetesen szabad programunk is volt bőven, ilyenkor kipihentük a munka fáradalmait, vagy az F1 szabadidőközpontban bowlingoztunk vagy biliárdoztunk. Ha éppen jó idő volt strandoltunk vagy csak sétálgattunk a városban.

Azt hiszem mindegyikünk nevében mondhatom, hogy rengeteg élménnyel és szakmai tudással gazdagodtunk ezalatt a 2 hónap alatt! Közelebbről megismerhettük Németország kultúráját, új barátokat és kapcsolatokat szerezhettünk. Én személy szerint bármikor visszamennék!

Marczis Marietta - 14C

Tájékoztatjuk, hogy weboldalunkon cookie-kat alkalmazunk. A honlap további böngészésével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. A weblapról való távozás után adaiból semmit sem tárolunk el.
Ok