Győri Szolgáltatási SZC Krúdy Gyula Gimnáziuma, Két Tanítási Nyelvű Középiskolája, Turisztikai és Vendéglátóipari Szakképző Iskolája
Szakmák Éjszakája 2019. április 12.

#krúdysvoltam#krúdysvagyok#krúdysleszek

Élménybeszámoló 2014 ősz

2014Lehetőségünk nyílt egy nagy kaland kezdetére a 2014-es tanévben, hogy egy hónapra kiutazzunk Erfurtba.

Az itt eltöltött idő alatt sok élménnyel gazdagodtam, amit szeretnék megosztani. Én már izgatottan vártam ennek a programnak a kezdettét.

Már akkor mikor bekerültem azon diákok közé, akik kiutazhattak.Már itthon részt vettünk utunk előtt külön felkészítő órákon, mely pszichikai és tanulmányi felkészítést nyújtott. A kiutazásuk fárasztó, egyben látványos volt.

Mikor megérkeztünk, mindenki elfoglalta a szálását, és egy közös beszélgetés keretén belül megvitattuk a másnapi programot. Az első egy héten a hely kultúrájával és lakói megismerésével foglalatoskodtunk. A város csodálatos, modern, de egyben megőrizte régi motívumait, ami a mai ember számára lenyűgöző. Számos látványosságát megtekintve már otthonunknak éreztük, mert kiismertük a közlekedését és útvonalait.

Munkánk kapcsán fejlesztettük német tudásunkat, megértetésünket hisz a Türingiában élő emberek más kiejtéssel beszélnek ami, számunkra kis nehézségeket okozott, de megbirkóztunk vele. Az idegen nyelv gyakorlása mellet óriási szakmai tapasztalattal gazdagodhattunk. A kint tartózkodásunk kapcsán sok szép és érdekes helyre ellátogathatunk pl.: Jénába, az ottani botanikus kertbe, Weimarba, a buchenwaldi munkatáborba, az erfurti „terror házába”, állatkertbe, az erfurti aquáriumba, mustár múzeumba, és az Augustine kolostorba. A város számos kirándulási lehetőséget nyújtott a környék megcsodálására és megismerésére. Hétköznapjaink munkával és persze kikapcsolódással teltek. A nap munka utáni részét közös vacsorázással, vásárlással, városnézéssel töltöttük. Szabadnapjainkon kirándultunk és este meglepetésként mindig eljutottunk egy közös bowlingozásra, korcsolyázásra, biliárdozásra és november végén a karácsonyi vásár megnyitásával az óriáskerékről megcsodálhattuk az esti fényeket és a rejtelmes várost.

A hónap vége nagyon gyorsan elérkezett, ami a polgármester köszöntésével zárult. Neki köszönhetően megismerhettük a hasonló programhoz tartozó francia diákokat is. Haza-utazásunk alkalma elérkezésével visszacsöppentünk rendes megszokott hétköznapjainkba. Úgy tekintek erre az egy hónapra, mint diáklétem egyik fénypontjára, hiszen nem sokan mondhatják el, hogy egy országban lévő összes diák közül te bent voltál abban a tízben, aki élhetett ezzel a lehetőséggel.

Ez egy nagyon jó tanulási lehetőség volt, ahol a kitűnő szakmai tapasztalatok és az idegen nyelv gyakorlása mellett megismerhettük az együttélés örömeit is. A program kapcsolatteremtés szempontjából is kiváló volt, és életre szóló tapasztalat, amit soha nem felejtek el, emlékét őrzöm. 

Szőczei Gábor, 11.F.

Képek a galériában

Tájékoztatjuk, hogy weboldalunkon cookie-kat alkalmazunk. A honlap további böngészésével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. A weblapról való távozás után adaiból semmit sem tárolunk el.
Ok