Győri SZC Krúdy Gyula Turisztikai és Vendéglátóipari Technikum
9024 Győr, Örkény István u. 8-10.
Telefon: +36-96-510-670

Tankönyvosztás

4 hónappal ezelőtt hallottam először a Lesefüchse versenyről. Őszintén szólva kicsikét bizonytalan voltam, hogy jelentkezzek-e rá vagy sem. Végül Papp Ildikó Tanárnő győzködésének hála beadtam a derekamat. És milyen jól tettem.

A Lesefüchse International egy német nyelvű olvasási- és vitaverseny, melynek keretein belül, a versenyzőknek lehetősége nyílik, eszmecserét folytatni az elolvasott könyvekről és a bene feldolgozott témákról. Mint az elmúlt években, idén is 4 könyvet kellett elolvasnunk. Ugyan valószínűleg magamtól nem ezeket a műveket emeltem volna le a polcról, de így utólag visszagondolva úgy érzem, mindegyik regény sokat adott. 4 teljesen különböző történet, jobbnál jobb karakterekkel és elgondolkodtató témákkal, amik nem mellesleg a versenyen kiváló vitatémáknak is bizonyultak. Többek között szó esett a szocializmus pozitív és negatív oldalairól, etikai döntések súlyáról és mikéntjéről,valamint a társadalmi problémákról és az alaptalan megítélésről. Nagyon különleges volt ezeket a témákat korombeliekkel megvitatni.
A versenyre való felkészülést már februárban megkezdtük Bitai Judit tanárnővel, valamint két osztálytársammal: Tinával és Krisztivel. Könyvenként haladva átbeszéltük azok mondanivalóját, szerkezeti sajátosságait, nyelvezeti elemeit, mivel ezek is az úgynevezett „Debatte” (vita) részét alkották.
Az idei év több szempontból is rendhagyó volt. A versenyhez előírt regényeket ugyanis elektronikus formában tudtuk elolvasni, így kiküszöbölve a koronavírus esetleges veszélyeit. Ugyanezen okból kifolyólag májusban online került megrendezésre az országos forduló. 
Május 25-én érkezett el a nagy nap. Az iskola egyik terméből vettem részt ezen a zoom hívásban megrendezett versenyen. A szomszédos teremben pedig szurkoltak nekem a csapattársaim, valamint Bitai Judit tanárnő amiért nagyon hálás vagyok. Ha elbizonytalanodtam, mindig megnyugtatott a tudat, hogy ők a szomszéd teremben szorítanak értem. A kezdés előtt géppel felszerelve, izgulva vártam, vajon milyen lehet egy online vetélkedő. Mi van, ha valakinek lefagy a gépe? Hogyan adjuk/ kérünk majd szót a vita alatt? És sok más ehhez hasonló kérdés kavargott a fejemben. Szerencsére minden németes precizitással folyt, szóval már tudtam az első pár perctől fogva, hogy nincs miért aggódnom.
Először a 4 elolvasott könyvről hallgathattunk meg egy-egy rövid összefoglalást. Személy szerint nekem a Mauerpost című ifjúsági regény nyerte el legjobban a tetszésemet. A mű a berlini fal leomlása előtti időszakot dolgozza fel. A két főszereplő lány levelezésén keresztül mutatja be ezt a kort, akik ugyan mindketten Berlinben laknak, mégsem láthatják egymást, mert a Kelet- és Nyugat-Berlint átszelő fal ellehetetleníti őket. A szívmelengető történet mellett nagyon sok információt tudhattam meg erről az időszakról.
A könyvbeszámolók után következett az agytornáztató vita ahol az egyik versenyzővel holtversenyben 3. helyezést értünk el.
Visszagondolva egy szuper lehetőség volt a Lesefüchse. Már a felkészülés alatt megfogalmazódott bennem, hogy bárhogy is sikerül a verseny, teljesen megérte. Nem mondom, hogy néha nem fogyott el a motivációm, viszont a könyvek, valamint a vitázással, eljátszott szituációkkal eltöltött jókedvű felkészülő órák nagyszerű élményt jelentettek számomra.

Szeli Júlia

              Lesefüchse3_1.jpg