Győri SZC Krúdy Gyula Turisztikai és Vendéglátóipari Technikum
9024 Győr, Örkény István u. 8-10.
Telefon: +36-96-510-670

2021. június 5.-én került megrendezésre a Magyar Gasztronómia Napján a felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium, Technikum és Szakképző iskolában, illetve a Kongresszusi Központban a Magyarország Étele 2021 verseny. Ennek egyik momentuma a vendéglátóipari iskolák részére kiírt vetélkedés. A megmérettetést az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete szervezte. A versenykiírás szerint a feladat egy 5 fogásos magyar menü 1 személyre tálalva, ami állhat:

  • hideg előételből
  • levesből
  • meleg előételből
  • főételből
  • desszertből/tányér desszert

A menüt modern tálalásban a nemzetközi irányzatoknak megfelelően kell hidegen bemutatni. A menü alapanyai kizárólag magyar alapanyagokból állhatnak. Az ételek lehetnek klasszikus magyar gasztronómia remekek és/vagy tájjellegű magyar ételek. A győri Krúdy Gyula Technikum diákjai vállalták a megmérettetést. A Szakképzési Centrumhoz tartozó csapat a következőkből állt:

Máté László 11. H, Dóra Zsolt 10. C osztályos tanulók, mint versenyzők. A csapatot segítette commis pozícióban Bucs Bátor Koppány. A felkészítő tanár Bódis István.

A fiatal csapat koncepciója az volt, hogy csatlakozott a Győr 750 emléksorozathoz. Így jellegzetes győri ételeket és városunkhoz kötődő alapanyagokat használtak fel az ételek megkomponálására. A menü a következő lett:

ecetes hal

gombakrémleves

nyúl

vaskakas

sajttorta

A gyönyörű környezetben lévő versenyt és kiállítást megtekintette Rétvári Bence Máté az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, miniszterhelyettese is, akinek a győri csapat munkája tetszett a legjobban.

A lelkes csapat munkáját a hazai és nemzetközi téren is elismert zsűri, élükön a többszörös Világ-, és Olimpiai bajnok Varga Károly séffel, ezüstéremmel jutalmazta.

győztesel

Köszönjük szépen a támogatást a Győri SzC Krúdy Gyula Idegenforgalmi és Vendéglátóipari Iskola Igazgatónőjének Baloghné Pálfi Edinának és a vezetőségnek. Köszönjük a támogatást a Győri Szakképzési Centrumnak. Köszönjük a győri Polgármesteri Hivatalnak és Dr. Dézsi Csaba Andrásnak Győr Megyei Jogú Város Polgármesterének. Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének és elnökének Asztalos Istvánnak. A felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium, Technikum és Szakképző Iskola igazgatójának Bányai Györgynek és igazgató-helyettesének Kocsonya Kálmánnak a páratlan erőfeszítésüknak a verseny házigazdájaiként. És köszönet mindenkinek aki segítette munkánkat, pedagógusok, technikai dolgozók, Mogyorósi Anita a győri Polgármesteri Hivatalból, stb.