Győri SZC Krúdy Gyula Turisztikai és Vendéglátóipari Technikum
9024 Győr, Örkény István u. 8-10.
Telefon: +36-96-510-670

Tankönyvosztás

Szeptember utolsó hetében  Széll Veronika 11.I-s tanulónk - aki a Lesefüchse International verseny magyarországi fordulóját az elmúlt évben megnyerte -  és felkészítő tanára Bitai Judit részt vettek Berlinben, a Lesefüchse International német nyelvű olvasási és vitaverseny nemzetközi fordulóján.
vera juditVera beszámolója:

" 2 évvel ezelőtt a Tanárnő, négy könyvvel jött be német órára. Akkor még nem is sejtettem, hogy mekkora kaland áll előttem ebben a négy történetben, egy kaland, melyet Lesefüchse Internationalnak hívnak. Ez egy olvasó és vitaverseny, melynek keretein belül a diákok német nyelven vitatkoznak az elolvasott művekről és a bennük feldolgozott témákról. A tavalyi évben került megrendezésre az országos forduló, melyet sikerült megnyernem, ezzel is bezsebelve a "Landessiegerin" címet és idén szeptemberben, képviselhettem országunkat a nemzetközi fordulón. A Lesefüchse keretein belül szeptember 14-20 között tartózkodtunk Berlinben, felkészítőmmel, Bitai Judit Tanárnővel, melynek csak egy kis szelete volt a verseny, a szervezőknek ugyanis a fő célja inkább az volt, hogy megismerkedjünk és kapcsolatokat teremtsünk a különböző országokból, kultúrákból érkezett fiatalokkal. A szervezők rengeteg programmal készültek nekünk, többek között voltunk a Panoramapunktban, a Reichstag kupolában. Látogatást tehettünk a Külügyminisztériumnál, ahol lehetőségünk nyílhatott kérdéseket feltenni egy képviselőnek. Az idei évben van a Berlini fal leomlásának 30 éves Jubileuma, így sok programunk e téma köré tematizálódott, például előadásokat hallgattunk, kiállításokat tekinthettünk meg, ellátogattunk a Checkpoint Charlie-hoz, valamint még a Berlini fal emlékhelyen is jártunk. Ezen kívül voltunk a Pergamon Múzeumban, voltunk Slam Poetry-n de még egy Fény Show-t is megtekinthettünk, mely a Reichstag falára volt kivetítve. Természetesen a Brandenburger Tor sem maradt le a listáról.

Szeptember 18-a viszont már nem telt ilyen békésen. Oroszország, Románia, Bulgária, Észtország, Lettország, Litvánia, Grúzia, Fehéroroszország és Magyarország legjobbjai néztek egymással szembe (Mongólia az idei évben nem tudott részt venni a versenyen.) Elkezdődött a középdöntő. Két csoportra voltunk osztva és nem vehettünk részt nézőként a másik csoport fordulóján. Jómagam az "A" csoportba kerültem, így Lettország, Litvánia Fehéroroszország és Észtország legjobbjával mérhettem össze a tudásom. Hihetetlen érzés volt. Az a pezsgés, ami átjárta az egész termet. Mindenkiben ott cikáztak a gondolatok, hogy "Uramisten, mit fognak kérdezni? Jajj, kérlek ezzel meg ezzel a könyvvel kezdjék, ezt jobban ismerem" stb. stb.

A versenyt megelőző napokban egyébként elillant az a kevés önbizalmam is, ami volt. Hihetetlen milyen szinten voltak a többiek! Akkor és ott fogtam fel csak igazán, hogy ők tényleg a legjobbak. Többször átértékeltem magamban, hogy hol is tartok most hozzájuk képest, miben lehetnék jobb és, hogy még meddig juthatok el… Ezen görcsöltem egészen addig a pillanatig, míg el nem foglaltuk a helyünket.

Mikor ott ültem a közönség és a zsűri előtt, rápillantottam az asztalon álló névtáblára.

„Veronika Széll, Ungarn” Ez a kis tábla tudatosította bennem csak igazán, hogy igenis itt a helyem. Nem véletlenül ülök itt. "TE vagy a Landessiegerin Ungarn és már ez is egy hatalmas szó!"

És igen. Mikor elkezdődött a vita, már nem éreztem magam gyengébbnek a többieknél. Sőt!  Hallgatni a különböző nézőpontokat, reagálni rá, megcáfolni azt, egyet érteni velük, kiegészíteni, megformálni a nézőpontod, alátámasztani és így tovább és így tovább. Szerintem még életemben nem élveztem semmit annyira, mint azt a 45 percet! Az emléklapok átadása után, a zsűritől is csak pozitív észrevételeket kaptam, viszont a Döntőbe nem jutottam be. DE nem vesztettem. Nyertes vagyok. Nyertes vagyok már csak azzal a rengeteg tapasztalattal, amit ez alatt az egy hét alatt Berlinben gyűjtöttem. Gazdagabb ember lettem azáltal, hogy ennyi értékes embert, fiatalt ismerhettem meg, akik a személyiségfejlődésemhez is nagyban hozzájárultak, és akikkel életre szóló kapcsolatokat teremthettem. Hatalmas elismerésem Grúziának, Bulgáriának, Romániának, Fehéroroszországnak és Észtországnak, akik a döntőbe jutottak, de legfőképpen Romániának, hiszen a két napos versenyből Julia került ki győztesen!

Ezúton is szeretném megköszönni Bitai Judit Tanárnőnek a felkészítést, hogy végig mellettem állt a verseny ideje alatt, támogatott és segített abban, hogy ne adjam fel! Köszönöm szépen azt a rengeteg időt, amit rám fordított. Hiányozni fognak a kedd-szerda nyolcadik "Lesefüchse-órák". Szeretném megköszönni mindemellett Szombatiné Fülöp Ildikó Tanárnőnek, aki nélkül a német nyelvtudásom messze nem lenne ott, ahol most van, és ahogy Bitai Judit Tanárnő nélkül, nélküle sem lehetett volna részem ebben az életre szóló kalandban.

Az 10. I-seknek pedig sok sikert kívánok a felkészüléshez és üzenem nekik, hogy SOHA ne adják fel!

 Egy "kis" munkával bármi lehetséges!"

Széll Veronika

11.I

veravera kep
kirandulaskirandulas2kirandulas5vera1vera2

vera3

vissza

Tájékoztatjuk, hogy weboldalunkon cookie-kat alkalmazunk. A honlap további böngészésével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. A weblapról való távozás után adaiból semmit sem tárolunk el.
Ok