Győri SZC Krúdy Gyula Gimnáziuma, Két Tanítási Nyelvű Középiskolája, Turisztikai és Vendéglátóipari Szakképző Iskolája

#krúdysvoltam#krúdysvagyok#krúdysleszek

„Hiányzó láncszemek, halvány nyomok” címmel hozta el iskolánkba a magyarországi holokausztra emlékező kiállítását a budapesti Lauder Javne Zsidó Közösségi Óvoda, Általános Iskola és Középiskola. lauder4

Bár a holokauszt magyarországi emléknapja április 16-a, a közelgő tavaszi szünet miatt április 12-től volt látható iskolánkban a fent említett kiállítás. A Lauder-iskola tanárainak és diákjainak közös projektje, hosszas kutatás eredménye: a Zala megyei Lenti és egy kis olasz falu Altavilla Silentina kapcsolatának történetét mutatja be a holokauszt időszakára fókuszálva.

A kiállítás létrehozói annak próbáltak utánajárni, hogy miként tűntek fel magyar névre kiállított keresztlevelek Altavilla iratai közt, illetve, hogyan találhattak ilyen – Olaszországban kiállított, nyilvánvalóan hamis – keresztleveleket a haláltáborba hurcolt lenti zsidóknál. A közel húsz színes tablón megismerhettük az érintett településeket, zsidó családjaikat és az ő sorsukat a háború alatt. A képek munka közben is bemutatták a későbbi korok amatőr történészeit, illetve a kutatás során szövődő barátságokat. A tárlat nagy tanulsága, hogy a legnehezebb időkben is megvolt az igaz emberekben a segíteni akarás szándéka.

lauder2

A kiállítás ide érkezését a Lauder Javne Iskola tanárainak és vezetőségének köszönhetjük. A felépítésben részt vettek Horváth Cecília és Balla Margit tanárnő, valamint Varga Péter gimnáziumi igazgató és fia Áron. A megnyitó napján vendégünk volt Horányi Gábor főigazgató úr is, aki a tanáraival együtt tárlatvezetést tartott a 12.A és a 11.K osztályok számára. Köszönjük, hogy eljöttek és rendelkezésünkre bocsátották ezt az értékes kiállítást. Valamint köszönjük iskolánk tanárainak és a diákoknak, hogy részt vetek az ápr. 12-i vezetéseken, ill. elmúlt napokban szép számmal megnézték a tárlatot.

lauder1

lauder4

lauder9

vissza

 

Tájékoztatjuk, hogy weboldalunkon cookie-kat alkalmazunk. A honlap további böngészésével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. A weblapról való távozás után adaiból semmit sem tárolunk el.
Ok