Győri Szolgáltatási SZC Krúdy Gyula Gimnáziuma, Két Tanítási Nyelvű Középiskolája, Turisztikai és Vendéglátóipari Szakképző Iskolája
Szakmák Éjszakája 2019. április 12.

#krúdysvoltam#krúdysvagyok#krúdysleszek

A 12. Krúdy Szalon témája Az idő természete volt. Mottója: À la recherche du temps perdu – Az eltűnt idő nyomábanA témaválasztás érdekessége, hogy néhány évvel ezelőtt az idő jelensége a Fizika Napja témájául is szolgált, akkor a tudomány szempontjaiból megközelítve. A témaválasztás indoka pedig az volt, hogy iskolánk idén ünnepli alapításának 30. évfordulóját, és idén a Szalon eseménysorozatát egybekötöttük a jubileumi emlékezéssel.

47292080 566144117166851 844170144082034688 n

Tehát idén az idő jelenségét, természetét állítottuk rendezvényünk központjába elsősorban művészeti, kulturális értelmezésben, de kitekintettünk a kultúra és a tudomány határvidékeire is, fiziológiai és jelentéstani értelemben egyaránt. A Szalon során körbejártuk az idő létezésének és érzékelésének jellemzőit, titkait, szabályait és szabálytalanságait. Mi irányítjuk-e az időt, vagy ki vagyunk neki szolgáltatva? Hogyan határozta meg az idő fogalma az európai kultúrkör valóságérzékelését, művészi kifejezésmódját, filozófiai gondolkodását? Felderítettük, milyen formákban jelent meg az idő, a változás motívuma az utóbbi évek győri és régióbeli alkotásaiban, eseményei, programjai, stratégiái kapcsán.

Programok a „ráhangoló” héten (november 27-30.):

A rendezvény napját megelőző héten az iskola – az oktatási folyamat működése mellett – művészeti központtá alakult át, ahol a diákok és az ideérkező vendégek lépten-nyomon találkozhattak a kultúra varázsának – az idei évben az idő természetének - különböző megjelenési formáival: bemutatók, kiállítások, összművészeti performance, plakát- és fotópályázat vagy éppen flashmobok formájában.

Az IDŐ természetét bemutató standok:

 • az IDŐ megjelenítése a filmvásznon
 • pontosság, IDŐbeli rekordok
 • IDŐtálló kulturális jelenségek
 • az IDŐbeosztás kérdései
 • IDŐszámítások

A jubileumi évforduló témájához kapcsolódó kiállítások:

 • Iskolatörténeti kiállítás, Akikre büszkék vagyunk
 • Krúdy életrajzi kiállítás
 • Fizikanap-történeti kiállítás
 • Performance- - akciószobrászat

Performance: A rajzszakkörösök tanáruk vezetésével az aulában felállított jégszobor kompozícióval érzékeltették az IDŐ relatívan értelmezhető fogalmát.

Meghirdetett jubileumi vetélkedők:

 • Krúdy jubileumi focibajnokság
 • Bölcs bagoly matematikaverseny
 • Német szavalóverseny

A Krúdy Szalon napján (november 30.):

Ezen a napon programok sokaságából választhattak tanulóink. Megmutattuk az IDŐ fogalmának különféle fizikai és absztrakt kiterjedéseit: az aulában elsőként a KIMI színjátszócsoportja vonta be közönségét az idő színpadi megjelenítésébe IDŐZAVAR című interaktív műsorával, majd Papp Norbert mutatta meg az IDŐMANIPULÁCIÓK lehetőségeit a homokanimáció kifejező eszközein keresztül. Ezt követően középkori IDŐUTAZÁS-on vehettünk részt a Himfy bandérium látványos bemutatójának köszönhetően. Végül a kor jellegzetes műfaja, a slam poetry jeles hazai képviselői értelmezték közönségük számára az IDŐZÍTÉS fontosságát az élet minden területén. Eközben a többi helyszínen izgalmas bemutatók, érdekes előadások, látványos vetélkedők során ismerkedhettek a résztvevők az idő természetével és titkaival.

A rendezvény napján reggeltől délutánig programok sokaságából választhattak a résztvevők. Egymással párhuzamosan zajlottak a tartalmas és látványos bemutatók, showműsorok, előadások az intézmény különböző helyszínein. A különféle programokon részt vehetett intézményünk minden tanulója. Célunk az volt, hogy minél szélesebb felületen találkozhasson egymással a nap témája, a szakértő győri és régióbeli előadók és a krúdys diákság. A programok összeállítását meghatározta, hogy szerettünk volna méltó módon megemlékezni iskolánk eltelt három évtizedéről. A dübörgő tapsokat és a felejthetetlen élményt a programok lelkiismeretes szervezése és a tudatos sokszínűségre törekvés biztosították.

A kulturális program hasznosulása:

Hisszük, hogy ezek a programok erősítik tanulóink esztétikai-művészeti kifejezőkészségét, fejlesztik kritikai érzéküket; elképzeléseik, élményeik és érzéseik kreatív kifejezésformáit, eszközeit. Meggyőződésünk, hogy ez a rendezvény nagyban hozzájárult ahhoz, hogy diákjaink jobban megismerjék, megértsék és elfogadják a képi kifejezésmód kulturális szerepét mindennapi életünkben, személyes élményként éljék át annak sokszínűségét és az abban rejlő értékeket, és így hozzájárulhattunk tanulóink motiváltságának, kultúra iránti fogékonyságának erősítéséhez.

Képek a rendezvényről

Győr + Média Hír

 

Győr, 2018. november 29.

vissza

Tájékoztatjuk, hogy weboldalunkon cookie-kat alkalmazunk. A honlap további böngészésével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. A weblapról való távozás után adaiból semmit sem tárolunk el.
Ok